Mindeord, Nekrologer, Mindekampe o.l.

Mindeord om Folmer Christiansen

På billedet er Folmer omgivet af gamle cricketvenner.
Stående fra venstre Henning Olesen, Ålborg, Kjeld Christensen, Skanderborg, Klaus Buus, Ålborg, Leif Hansen, Skanderborg, Henning Eliasen, Horsens. Fra venstre siddende Jørn Høj, Horsens, Otto Gade, Nyk M., Folmer Christiansen, Herning, Kjeld Lyngsø, Skanderborg og Preben Juul, Skanderborg

Hernings Mr. Cricket har forladt os.

Folmer Christiansen døde onsdag den 19. september 2018 – 79 år gammel.

Døden har indhentet det mest entusiastiske Cricketmenneske, jeg nogensinde har kendt: Han blev for nogle år siden ramt af kræft, som var den direkte årsag til, at fyrtårnet fra Herning måtte forlade ”sit gærde”.

Folmer Christiansen er født i Nykøbing Mors, hvor øens sportsstolthed i mange år var et cricketmandskab i landets bedste række, og sportsgrenen fik da også et solidt tag i den unge Folmer. Han blev i 1956 danmarksmester i juniorrækken i cricket.

Efter afsluttet realeksamen blev han udlært i en af Nykøbings trælasthandler, og denne branche samt cricket må nok siges at være Folmers to helt store interessefelter.

Som så mange andre unge morsingboere flyttede han fra øen og endte i Lind ved Herning sammen med Kirsten, hvor han den 1. maj 1968 blev ansat som disponent hos Laust Kristensen på Lind Trælast. Her blev han i 1973 udnævnt til prokurist.

Siger man Folmer, siger enhver cricketspiller i Danmark også Kirsten – og Kirsten vi føler med dig og din familie nu.

Jeg husker tydeligt som opkomling i Nykøbing, når vi i cricketbussen med afgang fra Rådhustorvet søndag morgen kl. 5.30 mod Hjørring så Folmer og Kirsten (fast regnskabsfører) sidde på bussens bagsæde, og inden vi var nået ud af Nørrebro, havde Folmer istemt sangen: ”Da Columbus kom over til Amerika – var der ikke som det er den dag i dag – den første han mødte sagde knap nok et mug – kun et besynderligt: UGH-UGH – Tiden har helt forandret sig  – og skalpere må man ej – nu går Tordensky omkring – fra natklub til natklub og danser swing” ….. og sådan kunne han blive ved med sange og historier.

Folmer var en ualmindelig god fortæller og entertainer, der hurtigt kunne blive gruppens eller selskabets midtpunkt. En rolle han absolut også nød.

En del vil sikkert huske, da han stillede op til en sangdyst i ”tredje halvleg” mod den engelske kaptajn Ron Hart (og det kræver sin mand) under afslutningen af en Trekantturnering. Behøver jeg at fortælle – Folmer vandt.

Cricket og Forty har meget at takke Folmer for …… og Kirsten tak fordi du har været med hele vejen. Når vi i Forty har haft brug for at grave nogle forhold frem fra gamle dage, så har vi altid kunnet henvende os til Fo…. Kirsten, for der var tingene lagret godt og grundigt. Selv min fødselsdato måtte jeg engang hente der …………… godt nok i 5-års alderen.

Enhver ved, at den længst siddende statsminister i Danmark er Stauning, men hvem er den længst siddende regnskabsfører i Danmark?  Folmers hustru. Godt gået – det er kærlighed til sport og mand.

Det er ikke uden grund, at den erfarne trælastmand er mindst lige så godt kendt som Hernings Mr. Cricket. Da han i 1968 ankom til området, var cricketklubben i Herning  (startet i 1950) i en miserabel stand, men med hjælp fra Folmer Christiansen og et par importerede morsingboere fik man da stablet et hold på benene. Derefter er det bare gået fremad – deriblandt flere danmarksmesterskaber.

Det er ikke nogen overdrivelse, at næsten al fritid for Christiansen(s) er blevet brugt i cricketklubben, både som aktiv og i en enorm lang periode som medlem af klubbens bestyrelse og formand. Han var levende engageret i alt, hvad klubben foretog sig, og initiativtager til det meste. Ligegyldigt om det var statelig klædt på de bonede gulve for at skaffe penge eller goodwill, eller det var med kridtmaskinen og nyt tag på klubhuset.

I godt 40 år var han formand for Herning CC, hvor han var en stærk drivkraft og fortaler for bl.a., at klubben altid havde en driftig ungdomsafdeling med flere hold, så ”fødekæden” til seniorholdene kunne levere cricketspillere af kvalitet. Folmers egen søn Mogens, som i flere år har spillet på cricketlandsholdet, er et godt eksempel.

I mange mange år var Folmer bestyrelsesmedlem og kasserer i Forty. Økonomi og regnskab blev styret helt ned til 3. decimal. Folmer var ikke (i 1963) medstifter af Forty, men kom meget hurtigt derefter ind i bestyrelsen. Han var derimod primus motor, stifter og formand for den nu nedlagte cricketklub FUN (Foreningen af Udenøs Nykøbingensere). FUN spillede i en lang periode en årlig kamp mod FORTY – naturligvis i Herning.

Foreningen Danske Idrætsveteraner har også haft bud efter Folmer. Han var næstformand i flere år.

Folmer har modtaget flere prestigefyldte anerkendelser for bl.a. sit cricket-arbejde, og blev eksempelvis æresmedlem af Dansk Cricket Forbund i 2003, modtog ICCs Life Time Award i 2009 og Dansk Idrætsforbunds Ærestegn i 2000. Blev æresmedlem i den hollandske fortyklub ”Still Going Strong” i 2005.

I 1996 blev han hædret med Herning byråds pris som Årets Idrætsleder.

Meddelelsen om Folmer Christiansens død kom uventet – og så alligevel ikke. Få klarer i dag kampen mod kræft – Folmer måtte også give op. Havde denne kamp skullet udkæmpes på en cricketbane, så havde Folmer haft bedre odds.

Han havde gejst og entusiasme. Han satte sig varige spor.

Hans død er et stort tab, både for dansk cricket og for os, der havde det privilegium at kende ham personligt, og dem der arbejdede sammen med ham.

Hans livsværk blev cricketsportens etablering og udvikling i Herning.

En cricketentusiast af hjertet – En kreativ ildsjæl – En af Dansk Crickets fyrtårne er slukket.

Folmer vil blive savnet.
Æret være hans liv og virke.

Kjeld Lyngsø

Sekretær i Forty

Mindeord om Kurt Østergård

Kurt Østergaard

Det er med stort vemod, at Forty har modtaget meddelelse om, at vores præsident Kurt Østergaard er død.

Den 28. august 2017 væltede Kurt på cykel og pådrog sig kraniebrud og hjerneblødninger, som bevirkede, at han blev lagt i kunstig koma.

Han var mirakuløst kommet sig godt efter uheldet og den 8. november 2017, og var optimistisk vendt hjem til sit nyrenoverede hus fra genoptræningscentret. Dagen efter gav han hjerte desværre op.

Vi mindes Kurt som en meget livsglad, levende, energisk og sprudlende menneske, der altid var kampklar i ordets forskellige betydninger.

Cricketsporten havde en særlig plads i Kurts liv. Han stod for alt det værdifulde i cricket. Han åndede og levede for cricket, og Kurts kendskab til cricket har mange gennem tiderne fået gavn af.

Der er ikke den gren af cricket, som Kurt ikke har haft berøring med. Fra 1999 til 2013 var han medlem af Dansk Cricket Forbunds bestyrelse.

Som mangeårig formand for Fredericia Cricket Club organiserede han bl.a. træninger, ungdomsturneringer og kvindecricket i Fredericia. Og som spiller har klubben nydt godt af hans aggressive indsats som keeper og stabile gærdespil.

Kurt har været medlem af Forty i en menneskealder, og de sidste år som præsident for Forty.

Vi vil savne hans dejlige humoristiske sans, smittende latter og den umiddelbarhed, som kendetegnede ham. De mange gode historier og anekdoter, som han diverterede med.

Dansk Cricket har mistet en værdifuld og stor kapacitet, og Fortyspillerne har mistet en god ven og kammerat samt en person, der var velspillende i både 1., 2. og 3. halvleg.

Vi er mange, der vil komme til at savne Kurt. Den tid, vi har haft sammen på cricketbanerne, vil blive husket og mindet i mange, mange år fremover.

Det gælder med sikkerhed også vore hollandske, engelske og spanske cricketvenner, som Kurt havde et helt specielt godt forhold til.

Forty vil værne om Kurt Østergaards minde, og vore tanker går i disse dage til hans nærmeste.

Æret være Kurt Østergaards minde.

På Fortys vegne

Kjeld Lyngsø

PS Den 9. juni 2018 blev der spillet en mindekamp for Kurt. Her var der blevet samlet lidt over to hold, og på gammeldags maner delte man spillerne op i to lige stærke hold. Holdene samledes på midten af banen inden kampen, hvor Kjeld Lyngsø holdt en kort mindetale.

Hold Øst 102 (Peter Crawford 27x, Peter Mortensen 25). Hold Vest 106 (Umar Javed 28x, Christian Rønn 27x).

En minderig dag med familien Østergaard i centrum.

Mindeord om Jørgen Morild

Det er med stor sorg Fortys bestyrelse den 30. januar 2012 modtog meddelelsen om, at Jørgen Morild var afgået ved døden.

Jørgen var i det sidste halve års tid blevet svagere og svagere og kl. 2 i nat sov han stille ind i sit hjem blandt familien.

Cricketsporten havde en særlig plads i Jørgens liv. Han stod for alt det værdifulde i cricket. Han var cricket.

Jørgen var medstifter af Forty i 1963, sidenhen præsident for Forty og de sidste mange år ærespræsident for Forty.

Vi vil savne hans dejlige humoristiske sans og fantastiske positive livssyn. De mange gode historier og anekdoter, som han diverterede med.

Han var en elsket underholder ved mange cricketarrangementer, når 3. halvleg skulle garneres med en fortælling eller to. Hvem husker ikke Ivan og Ivoff.

Dansk Cricket har mistet en værdifuld og stor kapacitet og Fortyspillerne har mistet en god ven og kammerat.

Det var et privilegium at kende Jørgen. Han indeholdt både viden og visdom, som er kommet mange til gode.

Vi er mange, der vil komme til at savne Jørgen. Den tid, vi har haft sammen på cricketbanerne, vil blive husket og mindet i mange, mange år fremover.

En unavngiven forfatter har udtrykt situationen omkring et dødsfald således:

”Man kan lukke sine øjne og ønske, at han vender tilbage,

eller man kan åbne sine øjne og iagttage det, han har efterladt sig.

Man kan huske ham og allermest, at han er forsvundet,

eller man kan værne om hans minde og lade det leve videre”

Forty vil værne om Jørgen Morilds minde, og vore tanker går i disse dage til hans nærmeste.

Æret være Jørgen Morilds minde.

Fortys Bestyrelse

V/Kjeld Lyngsø

PS Jørgen Morild sidder yderst til højre og Uncle Peter står yderst til højre bag ved ham på nedenstående billede med Jan Ribel.

Mindeord om Jan Ribel

Jan Ribel står som nr. 2 fra venstre i anden række.

(Mangeårig bestyrelsesmedlem og præsident for Forty)

Det kom som en stor overraskelse for mig, da jeg hørte, at Jan Ribel ikke længere er blandt os.
Jan døde den 18. april 2009 efter en kræftsygdom. Kræften blev konstateret sidste år i juli, medens vi spillede trekantturneringen i Nykøbing Mors 2008.
Gennem nogle af vore bedste år i Dansk XL C.C. var Jan bestyrelsesmedlem og senere præsident for os. Det var også i disse år, vi vandt Axel Morild pokalen 3 år i træk. Jan var både med bat og som kaster med til at skaffe dette fine resultat.
Allerede da Jan var omkring 35 år, talte han om at komme til at spille for Dansk XL C.C., men han ønskede ikke at deltage, før han blev fyrre. Da han endelig blev det, kom han hurtig med i det organisatoriske arbejde.
Først for nogle få år siden trak han sig tilbage, og erstattede cricket med golf, som han sammen med sin hustru Pia havde stor fornøjelse af.

Vore tanker er med Pia i denne svære stund, og vi vil mindes Jan.

Æret være Jan Ribels minde.

Ole Christiansen
Præsident

Lidt supplerende ord

og her er en enkelt af de mange episoder/historier, som dukker op i erindringen om Jan på en cricketbane:

Jan Ribel og Birger Larsen stod dommer i kampen mellem England og Holland i Trekantturneringen 2000 i Nijmegen.
På et tidspunkt begyndte det at dryppe lidt fra en næsten skyfri himmel. Jan mente pludselig, at det regnede for meget til, at man kunne spille videre. Han tog overliggerne og gik.
De to anførere og Birger så lidt rådvilde ud, men Jan gik videre i regnvejret.
Da han var kommet halvvejs ud til grænsen holdt det op med at regne.
Jan foretog derfor en 180 graders militærvending på hæl og tå og gik ind på plads, lagde overliggere på og markerede at spillet nu kunne fortsætte.
Ganske utilsigtet gav det spredte kommentarer, lidt ekstra krydderi på dagens kamp og skælmske smil både på og uden for banen.

Det var i øvrigt Jan Ribels første år som præsident, og hvor han holdt en meget flot officiel takketale til værterne.

Billedet er fra Trekantturneringen 1990 i Holland, og det blev brugt i en konkurrence i FortyInfo-2007 om,
hvem der kunne huske flest navne på personerne på billedet. Det kunne Jan Ribel.

Jan var Københavner, men bosatte sig på Als i Sønderjylland og var der med til at stifte Cricketklubben i Sønderborg.

V/ Kjeld Lyngsø

Nekrolog om Peter Hargreaves

Forfatter og fhv. cricketspiller Peter Hargreaves, Bagsværd blev 82 år.                                

”Uncle Peter, som blev hans kælenavn, deltog  i adskillige år i Forty XLs ”Triangular Tournament” både som spiller, dommer og regnskabsfører.

Peter Hargreaves voksede op i New Zealand, men fik i 1965 så stærk smag for dansk kultur og levevis, at han rejste til Danmark og blev dansk statsborger.

 Her i landet satte han i den grad sit præg på dansk cricket ved bl.a. at indføre indendørscricket, som dengang var en nyskabelse i sporten. Han var en drivkraft i etableringen af damecricket og aktiv som både spiller, leder og træner i AB.

I landsholdsregi gjorde Peter Hargreaves sig gældende som manager og chef for det danske cricketlandshold i perioden 1972-77.

Hans indsats blev hædret med æresmedlemskaber i Dansk Cricket-Forbund og AB, og i 1998 modtog Peter Hargreaves Dansk Idrætsforbunds ærestegn.

Sideløbende med livet i sporten virkede Peter Hargreaves som forfatter. Størstedelen af hans forfatterskab handler om cricket – bl.a. bestselleren ”Continental Cricket”, som han skrev i samarbejde med Thomas Provis i 1969.

Flemming Balstrup – Nekrolog

Flemming Balstrup er død. Flemming Balslev blev 87 år.

Efter træningen med Sorø Akadamis crickethold i onsdags fik han et ildebefindende på vejen hjem og døde kort derefter.

Flemmings sidste gerning var således hans store passion: Cricket. Han nåede aldrig de udvalgte hold, men tjente cricket i utrolig grad og sørgede for, at spillet blev holdt i live på Sorø Akademi. Han spillede old boys cricket til langt op i årene og diverterede med sin meget slow slowbowling, som havde tjent ham trofast i hele livet – også da han i mangfoldige år spillede for Soranernes førstehold.

I en årrække var han landsholdes læge.

Rektor Kristian Jacobsen skriver på Sorø Akademis hjemmeside blandt andet følgende om ham: ”Flemming var elsket og respekteret af sine cricketspillere, som han havde et nært og godt forhold til. Flemming havde en altid anerkendende og positiv tilgang til alle, han mødte. Han var selv kostelev på Sorø Akademi fra 1941, og blev klassisk-sproglig student i 1948……”

Flaget vejede på halv over Sorø Akademi, da meddelelsen om Flemming Balstrups død blev kendt.

Tidligere medlem af Fortys bestyrelse Paul Clark skrev i nogle mindeord om Flemming bl.a. følgende: ”In my personal opinion, he was the person that epitomized the original idea from the Forty Club of playing matches against the schools and to ensure that the youngsters are brought up to play cricket in the correct manner…..”

Æret være Flemming Balstrups minde

På Fortys vegne

Kjeld Lyngsø

Sekretær