FORTY’s stiftelse

Stiftende generalforsamling 1963

Dansk XL Cricket Club (også kaldet Forty) blev stiftet søndag den 8. september 1963 på Hotel Skanderborghus, 8660 Skanderborg.

Axel Morild, Hjørring CC bød velkommen og takkede de tilstedeværende for fremmødet til dannelse af en ny cricketklub i Danmark.
Evald Møller, Skanderborg CC udtalte, at en sådan klub skulle støtte cricketsporten, dels propagandamæssigt ved at arrangere kampe med klubber i byer, hvor propaganda var nødvendigt, dels ved at arrangere kampe mod juniorhold.
Klubbens første og største opgave var at fremme spillet i ungdomsafdelingerne landet over.

Axel Morild valgtes til formand, men han krævede, at det skulle hedde præsident og ikke formand, for sådan hed det hos forbilledet i England: “The Forty Club”.

Foreningens første bestyrelse blev

Axel Morild (præsident)
Evald Møller (vicepræsident)
Carl Mikkelsen (kasserer)
Knud Nielsen (sekretær)
Kristian Morild (menigt medlem)

Man besluttede, at bestyrelsen i løbet af et år skulle supplere sig med 1 bestyrelsesmedlem fra København. København/ Sjælland var ikke deltagende på dette tidspunkt.
Kontingentet blev fastsat til 25 kr./år, og generalforsamlingen i 1964 skulle holdes i Århus.

Før afviklingen af den stiftende generalforsamling blev der spillet en indledende cricketkamp på Skanderborg Cricket Clubs baner ved Vestergade. Der blev spillet Nordjylland mod Sydjylland/Fyn.

Nordholdets anfører Henry Nielsen, Hjørring valgte at gå først til gærdet og scorede i alt 175 point med Axel Morild som topscorer med 43 point.

Sydholdet havde tilsyneladende styr på scoringen og nåede for 9 fald op på 175 point, hvorefter de lukkede. Leo Clasen – som vel må betegnes som “Man of the match” scorede 88 point og kunne sikkert med lidt held have presset en enkelt ener mere ind i regnskabet. Men altså en uafgjort kamp mellem Nord og Syd.

Grundlaget for stiftelsen af “Forty” blev lagt i efteråret 1962. Da havde Fem af datidens betydningsfulde danske cricketspillere sat hinanden stævne på en ydmyg restaurant i Ålborg.
Det drejede sig om Evald Møller, Carl Mikkelsen (Silkeborg), Sigurd Urskov (Hjørring), Axel og Kristian Morild (Hjørring).
Axel Morild havde hørt, at englænderen Henry Grierson i 1936 havde stiftet den engelske cricket-forty-club “The Forty Club” for spillere over 40 år. En klub der havde det formål, at viderebringe spillets stolte og smukke traditioner til nye generationer.
“Sådan en må vi også ha”, tænkte Axel og tog kontakt til Evald Møller. Og sådan blev det.

(Sammendrag ved Kjeld Lyngsø af  bl.a. Jørgen Morilds skrifter til bogen “Old Boys Cricket i Danmark”)

I 1963 skrev Axel Morild en artikel om starten på dansk Forty XL. Den kan du læse HER